Rozdiel medzi akontáciou a depozitom: Čo potrebujete vedieť?

Pri výbere finančného produktu, ako je leasing, je dôležité rozumieť rozdielu medzi pojmami akontácia a depozit. Tieto dva pojmy majú rôzne funkcie a významy, a preto je dobré vedieť, čo presne znamenajú a ako ovplyvňujú vašu finančnú situáciu.

Čo je to akontácia?

Akontácia je počiatočná platba, ktorú zaplatíte pri uzatváraní leasingovej zmluvy. Táto platba je percentuálnym podielom z celkovej hodnoty predmetu leasingu. Akontácia slúži ako nevratná predplatba (prvá splátka), ktorá znižuje celkovú sumu financovania. 

Prepočet akontácie: Akontácia sa vypočíta ako percentuálny podiel z celkovej ceny vozidla alebo iného predmetu leasingu. Napríklad, ak je hodnota vozidla 20 000 € a akontácia je stanovená na 20 %, znamená to, že na začiatku zaplatíte 4 000 € (20 % z 20 000 €). Táto suma je následne odpočítaná od výšky mesačného nájomného, ktoré sa skladá z amortizácie vozidla a hodnoty služieb započítaných do operatívneho leasingu.

Výhody akontácie:

  • Zníženie mesačných splátok: Vyššia akontácia znamená nižšie mesačné splátky, pretože ste už zaplatili väčšiu časť celkovej sumy na začiatku.
  • Nižšie celkové náklady na financovanie: Platba vyššej akontácie môže znížiť celkové náklady na úroky, pretože financujete menšiu sumu.
  • Lepšie schvaľovacie podmienky: Pri vyššej akontácii môžu byť leasingové spoločnosti ochotnejšie schváliť leasing, pretože riziko nesplácania sa znižuje.

Čo je depozit?

Depozit je suma peňazí, ktorú vložíte ako zábezpeku pri uzatváraní leasingovej zmluvy. Na rozdiel od akontácie, depozit nie je počiatočná platba, ktorá by znižovala celkovú financovanú sumu. Depozit slúži ako poistka pre leasingovú spoločnosť v prípade, že by došlo k poškodeniu vozidla alebo neplneniu zmluvných podmienok. Po ukončení leasingovej zmluvy a splnení všetkých podmienok sa depozit vracia klientovi.

Výhody depozitu:

  • Ochrana pre leasingovú spoločnosť: Depozit poskytuje leasingovej spoločnosti istotu, že má k dispozícii finančné prostriedky na pokrytie prípadných škôd alebo nesplatených záväzkov.
  • Motivácia pre klienta: Klient je motivovaný udržiavať vozidlo v dobrom stave a plniť zmluvné podmienky, aby mu bol depozit vrátený v plnej výške.

Zhrnutie:

Rozdiel medzi akontáciou a depozitom je podstatný a každý z nich má svoje špecifické využitie a výhody. Akontácia je počiatočná platba, ktorá znižuje celkovú financovanú sumu a tým aj mesačné splátky. Depozit je zábezpeka, ktorá chráni leasingovú spoločnosť pred rizikami spojenými s leasingom. Pri uzatváraní leasingovej zmluvy je dôležité zvážiť obidva tieto faktory a pochopiť, ako ovplyvnia vaše finančné záväzky.

Pre viac informácií o leasingu a možnostiach financovania, navštívte našu stránku paylesscar-lease.sk alebo nás kontaktujte. Radi vám pomôžeme nájsť najlepšie riešenie pre vaše potreby.